Error message

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home2/preventi/supradozadeadevar.ro/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /home2/preventi/supradozadeadevar.ro/includes/menu.inc).

Sunt cumva prea strict impunând reguli?

Intrebare: 
„Băiatul meu adolescent consideră că sunt foarte nedrept deoarece încerc să stabilesc şi să-i impun reguli cum ar fi venirea acasă la ore rezonabile sau interdicţia de a ieşi în oraş în timpul săptămânii când trebuie să meargă la şcoală. Întotdeauna îmi argumentează că nici unii dintre părinţii prietenilor lui nu pun astfel de reguli. Sunt cumva prea strict?”

 Răspunsul consilierului:

Dragă părinte,

  • La un moment dat în tinereţea noastră, toţi am încercat strategia folosită de fiul tău - „Părinţii lui cutare şi cutare nu au regulile astea” sau „Toţi colegii mei fac asta” şi probabil că am şi primit răspunsul „Păi, eu nu sunt părintele lui cutare sau cutare!”. În această perioadă în care în cele mai multe familii ambii părinţi lucrează, mulţi părinţi nu doresc ca şi puţinul timp pe care îl au cu copiii lor să-l petreacă impunând tot felul de reguli. Unora le este chiar teamă să pună reguli, ca să nu pară că sunt „răi” sau „ne la modă”.
  • Dar adevărul este că tu ştii mult mai bine decât fiul tău care sunt potenţialele pericole şi riscuri din lumea noastră. Fiul tău nu este încă adult şi nu este pregătit să-şi formuleze propriile lui reguli. De aceea, tu, nu fiul tău, trebuie să-ţi asumi responsabilitatea în a stabili regulile şi limitele pentru el. Iar data viitoare când fiul tău îţi spune că el este singurul din şcoală care nu poate sta afară toată noaptea, răspunde-i simplu şi calm: „Înţeleg ce spui, dar în familia noastră, aceasta este regula pe care trebuie să o respectăm.”