Error message

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home2/preventi/supradozadeadevar.ro/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /home2/preventi/supradozadeadevar.ro/includes/menu.inc).

Nu-mi mai recunosc fiica!

Intrebare: 
"Fiica mea a fost întotdeauna buna la scoala, dar anul acesta s-a schimbat foarte mult. Comportamentul ei este de necontrolat si nu mai stiu ce sa ma fac cu ea. Avem o relatie buna, putem comunica, dar parca este alta persoana. Oare ar putea consuma droguri? Ce ma sfatuiti sa fac?"

Raspunsul consilierului:

Draga parinte,

Schimbarea comportamentului fiicei tale nu se datoreaza obligatoriu consumului de droguri. Dar nici nu îl exclude. Trebuie verificat ce anume nu este în regula. Poti sa încerci sa-i pui întrebari de tipul: Care sunt lucrurile care îi plac si care nu îi plac în perioada aceasta a vietii ei? A observat vreo schimbare majora la ea? Îi este dor de felul ei vechi de a fi asa cum îti e dor tie? Comunicarea deschisa este deosebit de importanta pentru a afla adevarul.

Daca suspectezi în mod serios un consum de droguri si nu poti comunica onest cu fiica ta despre aceasta, atunci trebuie sa gasesti modalitati alternative de a afla adevarul despre viata ei. Poate sa vorbesti cu prietenii ei, cu parintii prietenilor sau cu profesorii de la scoala. Este responsabilitatea ta ca parinte sa afli toate informatiile despre ea pentru a o putea ajuta.

Daca se confirma consumul de droguri, atunci va trebui sa cautati ajutor specializat la un psiholog sau consilier în adictii.

Daca totusi afli ca nu consuma droguri, este foarte probabil ca fiica ta sa treaca printr-o suferinta emotionala. Apropie-te cu delicatete de ea, exprimându-ti dorinta de a o întelege si ajuta. Uneori ajuta sa îi scrii o scrisoare/email – poate îi este mai usor sa îti raspunda în scris. Nu ezita sa te sfatuiesti cu persoane specializate sau chiar sa mergeti împreuna la cineva în care aveti încredere.