Error message

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home2/preventi/supradozadeadevar.ro/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /home2/preventi/supradozadeadevar.ro/includes/menu.inc).

Copilul meu fumeaza iarba?

Intrebare: 
"Fiul meu si verisorul lui sunt în clasa a X-a si petrec mult timp împreuna. În acest an scolar i-au scazut notele. Întotdeauna am putut discuta deschis cu el despre relatiile cu fete si droguri si ori de câte ori l-am întrebat despre droguri, în special despre marijauana, mi-a spus cu hotarâre ca nu a fumat si nu va fuma niciodata. Aseara am primit un telefon de la cumnatul meu, tatal verisorului lui, care mi-a spus ca a gasit iarba printre lucrurile fiului lui si crede ca baietii nostri au fumat împreuna. Cum sa procedez în aceasta situatie în care eu nu l-am prins si nu stiu nimic de la el în mod direct? si apoi cum previn sa nu se repete consumul?"

Raspunsul consilierului: 

Draga parinte,

Esti foarte îndreptatit sa fii preocupat de fiul tau si întrebarile puse sunt legitime. Asadar...

Citeste cât de mult poti despre simptomele consumului de marijuana. Noteaza-le si verifica daca le regasesti la fiul tau. Mama unor baieti îi astepta acasa în fiecare seara ca sa se poata uita bine la ei si sa-i miroase daca au baut sau consumat altceva. Chiar daca copiii protesteaza atunci când sunt supravegheati, la nivel subconstient ei simt ca este vorba despre grija care li se poarta („daca ma verifica înseamna ca îi pasa”).

Initiaza o discutie cu baiatul tau despre drogurile gasite la verisorul lui. Asculta cu multa rabdare ce are de spus: Ce crede el despre fapta verisorului? Considera fumatul de iarba o problema sau nu?

Indiferent daca fiul tau a consumat sau nu marijuana, faptul ca verisorul lui a facut-o este un motiv suficient pentru a-i limita timpul petrecut cu acesta. Studiile de specialitate si experienta practica au aratat ca a petrece timp cu persoane care consuma droguri este un factor de risc important pentru un viitor consum. De asemenea, este foarte posibil ca dialogul deschis pe care l-ati avut pâna în prezent sa nu mai fie atât de „deschis”. Daca din proprie initiativa nu ti-a spus nimic despre verisorul care fumeaza iarba, este posibil ca ascunde si altceva. Asta înseamna ca este nevoie de mai multa supraveghere si structura în viata lui, în special în ceea ce priveste timpul liber si anturajul.

Scaderea notelor la scoala arata ca ceva îl influenteaza în mod negativ. Acesta este un moment bun pentru a afla ce. Fiul tau are nevoie sa fie ajutat sa depaseasca acest moment si tu, ca parinte, o poti face cel mai bine.