Error message

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home2/preventi/supradozadeadevar.ro/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /home2/preventi/supradozadeadevar.ro/includes/menu.inc).

Mi-a spus ca a încercat o data marijuana!

Intrebare: 
"Am un baiat de 14 ani cu care am o relatie foarte apropiata si am vorbit întotdeauna deschis despre orice. Simt ca am facut tot ce am putut pentru a fi un parinte responsabil. De curând, baiatul mi-a marturisit ca el si câtiva prieteni au încercat marijuana. I-am explicat ca acest lucru este inacceptabil pentru noi si l-am asigurat ca întelegem greutatea de a rezista la presiunea de grup. Apoi am vorbit despre cum sa evite consumul de droguri si l-am asigurat ca îl iubim si suntem alaturi de el, dar ca vor fi consecinte serioase daca va mai încerca vreodata. Spre surprinderea mea a început sa plânga. Ce ar trebui sa fac mai departe si cum pot sa nu ma mai simt ca si cum am esuat în responsabilitatea de parinte?"

Raspunsul consilierului:

Draga parinte,

Te-ai descurcat foarte bine în situatia prin care ai trecut! Dialogul deschis avut cu baiatul arata ca exista un nivel ridicat de încredere între voi: el a marturisit singur ce a facut, lacrimile sunt un indiciu ca regreta si se pare ca te percepe în aceeasi echipa cu el si nu împotriva lui. Este foarte bine ca ai repetat regulile si asteptarile familiei legate de droguri (toleranta zero) si ca ai avertizat cu privire la potentiale restrictii.

Dar ce sa faci mai departe?

Întâi de toate, nu ai esuat! Nu cred ca ai facut nimic gresit de care sa te simti vinovat. Daca te preocupi prea mult cu acest sentiment de esec, s-ar putea sa nu-ti mai ramâna energie pentru ceea ce este cu adevarat important, si anume sa continui sa dezvolti o relatie buna cu fiul tau.

Discuta cu el despre cum poate sa spuna „Nu”. În cazul în care fiul tau ar fi vrut sa refuze sa consume droguri dar nu a putut, ar putea fi mai la risc spre o potentiala dependenta. De aceea, tu si întreaga familie, trebuie sa-l supravegheati suficient de mult astfel încât sa fie în siguranta si departe de pericol.

O modalitate foarte directa de a-l ajuta este sa îi restrictionezi întâlnirile cu copiii cu care a consumat. Poti sa-i spui ca poate da vina pe tine atunci când prietenii îl vor întreba de ce nu mai vine la întâlnirile cu ei, dar în nici un caz nu are voie sa iasa afara cu prieteni consumatori. Asigura-te ca stii unde este atunci când iese afara. Iar daca va trebui sa-i suni pe parintii prietenilor ca sa te asiguri ca este la ei, nu ezita sa o faci.