Error message

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home2/preventi/supradozadeadevar.ro/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /home2/preventi/supradozadeadevar.ro/includes/menu.inc).

Ce poti face daca l-ai prins pe copilul tau consumand droguri?

Intrebare: 
„Mi-am prins băiatul de 16 ani împreună cu câţiva prieteni de-ai lui consumând etnobotanice în casă. Le-am spus că ştiu ce fac, dar pentru că am fost foarte nervos le-am spus că vom discuta despre această problemă mai târziu. Dar cum să reacţionez în această situaţie? Cum să-l pedepsesc, ce ar fi cel mai potrivit?”

Răspunsul consilierului:

Dragă părinte,

Un lucru ştiut despre pedepse este că eficienţa lor creşte atunci când există o legătură afectivă între părinte şi copil. Părinţii au responsabilitatea ca în mod constant să formuleze reguli şi limite (şi să impună consecinţe atunci când acestea nu sunt respectate), dar în acelaşi timp trebuie să creeze cadrul pentru interacţiuni pozitive cu copiii.

Aşa că, dacă între tine şi băiat există o legătură afectivă, sunt câteva lucruri pe care le-ai putea încerca:

  • Discută cu el şi spune-i foarte clar că nu doreşti ca el să consume droguri şi nici nu vei accepta să se asocieze cu persoane care consumă. Informează-te despre etnobotanice ca să poţi avea discuţii cât mai concrete cu el.
  • Pedepseşte-l, luându-i unele privilegii pe care le are, cum ar fi: îi iei telefonul pentru o perioadă, nu mai poate să se uite la TV/ jocuri video un timp, nu mai iese afară în timpul săptămânii, i se ia laptopul sau alt echipament care îi place, nu i se mai dă voie să meargă în mall sau la film cu prietenii pentru o perioadă, nu mai are voie să invite pe nimeni acasă un timp, nu i se mai cumpără haine de firmă (dacă copilul este ataşat de o anumită marcă de haine). Chiar şi privilegiul de a avea uşă la camera lui poate fi retras dacă se opune supravegherii. Dacă atitudinea şi comportamentul lui arată îmbunătăţiri, privilegiile îi pot fi redate pe rând.
  • Asigură-te că nu mai rămâne singur acasă, fără supraveghere din partea adulţilor, şi că vine acasă la lăsarea serii.
  • Contactează-i pe părinţii prietenilor băiatului tău şi spune-le că i-ai găsit fumând etnobotanice în casă şi că în consecinţă, i-ai interzis băiatului tău să se întâlnească cu fiul/fiica lor pentru câteva săptămâni.
  • Nu uita să observi şi eforturile băiatului de a se purta bine şi lucrurile pe care le face bine. Folosirea unor pedepse dure şi îndelungate poate distruge relaţia afectivă, producând mânie sau resentimente, şi de aceea recompensează ocaziile în care se poartă bine.